Chocolate VS Blueberry!

Salam2!
Mesti ramai tertanya2 kenapa saya buat post macam tuhkan?Jap2, jangan pikir saya nak bagi coklat atau blueberry yer!Hahahaha...Sebab skang nih tgh takde duit sangat menjelang ary raya nih!Hihihihi...Saya cuma nak tanya pendapat kawan2 semua tentang coklat dan blueberry nih!Ini ada sikit information pasal kedua-duanya!

1st:Chocolate!

Coklat adalah nama sebuah makanan yang diolah dari

biji koko.
Coklat umumnya diberikan sebagai hadiah atau pemberian pada hari-hari istimewa. Dengan bentuk, corak, dan rasa yang unik, coklat sering digunakan sebagai ungkapan terima kasih, simpati, atau prihatin hingga ke pernyataan
cinta. Dari dahulu, coklat bukan bermula sebagai makanan (kecil), tetapi minuman dengan rasa yang istimewa.
Coklat dihasilkan dari
koko (Theobroma cacao) yang mula-mula tumbuh di daerah Amazon utara melunjur ke Amerika Tengah yang berkemungkinan hingga ke Chiapas, bahagian paling selatan Mexico. Orang-orang Olmec memanfaatkan pokok tersebut dan, mungkin juga, membuat “coklat” di sepanjang pantai teluk di selatan Mexico sekitar 1000 tahun SM. Peradaban pertama yang mendiami daerah Meso-Amerika

itu mula mengenal pokok “kakawa” yang buahnya digunakan sebagai minuman.

2nd:Blueberry!

Blueberries are flowering plants of the genus Vaccinium with dark-blue, -purple or black berries. Species in the section Cyanococcus are the most common fruits sold as "blueberries" and are mainly native to North America[1]. They are usually erect but sometimes prostrate shrubs varying in size from 10 cm tall to 4 m tall. In commercial blueberry production, smaller species are known as "lowbush blueberries" (synonymous with "wild"), and the larger species as "highbush blueberries". The leaves can be either deciduous or evergreen, ovate to lanceolate, and from 1–8 cm long and 0.5–3.5 cm broad. The flowers are bell-shaped, white, pale pink or red, sometimes tinged greenish.
The fruit is a false berry 5–16 mm diameter with a flared crown at the end; they are pale greenish at first, then reddish-purple, and finally blue on ripening. They have a sweet taste when mature, with variable acidity. Blueberry bushes typically bear fruit from May through June though fruiting times are affected by local conditions such as altitude and latitude.
Ada dua bahasa nih!Hihihi...Yang coklat tuh jumpa tapi yang bluieberry tuh bahasa melayu dia tak jumpa so kena pakai bahasa inggerislah!Hahahhaa.....So, korang nak pilih yang mana?Coklat atau beri biru?!(Betul ker beri biru?Hahhaha...Tak tahu ah!)Saya pilih coklat!;)Cepat nyatakan pilihan korang, saya nak tahu!Hihihi....Bye!







14 comments :

Miss Alisa said...

Saye pilih coklat ah . Sebab mase saye bace entri ni , tengah makan chocolate . :P

Aida Nursheila said...

chocolate best :)

alyiafarzana said...

Miss Aalisa, tak nak ajak makan seklai coklat tuh???Hahahahaha....Selamat menjamu selera!

alyiafarzana said...

Betul tuh Aida!Akak setuju sangat2!

Miss Alisa said...

Haha . Nak ajak tapi da abes . :P

• Alya • said...

Coklat !
:D

Anis Farzana said...

coklat tu nmpak macam sedp.;D

pRiNcEsS yAnIe said...

chocolate!
yummy yummy

ikaCHENTAcandy<3 said...

coklat:)
haha, dsebabkan ika da bgtau, alyia kne bg ika coklat tau!

alyiafarzana said...

Miss Alisa, nanti kalau ada lagi bagi yer!Hahahahaha....

alyiafarzana said...

Alya!Sama dengan Alyia!Hahahaha...Nama sama, pilihan sama!;)

alyiafarzana said...

Betullah tuh Anis, menggiurkan sangat!Hahahaha....

alyiafarzana said...

Betul tuh Princess Yanie!Nampak sedap sangatkan?

alyiafarzana said...

Ika, ika belanja Alyia dulu yer!Hahahaha....