Tutorial:Disable Right Click

Salam2!


Kawan-kawan dah dapat banyak duit raya belum?Mesti penuh poket tuhkan?Baju raya masih muat lagi pakai tak?Hihihi....Makan tuh berpada-pada, duit raya jangan simpan saja, kongsilah dengan kita.Hahahaha...Apa jenis pantunlah tuhkan?Tak ada kena-mengena dengan topik langsungkan?Hari ini, Alyia nak ajar kawan-kawan macam mana nak buat disable right click.Ramai yang tanya(betul tak tipu, hihihi).Cara dia sangatlah senang macam makan bisku raya yang sedap.Comelkan?






Cara-caranya:




a)Sign in blog>>Dashboard>>Layout


b)Add A Gagdet>>HTML/JavaScript
c)Copy dan pastekan code di bawah ini(Control+c=copy n Control+ v=paste):






Updated:

nampak perkataan script awal dan akhir dekat scrollbox
tuh?Nampakkan, ok2 anda kena langkau perkataan script uh dari perkataan lain
dekat Add A Gagdet>>HTML/JavaScript!Okey, faham tak?Patutlah korang tak
dapat...hihihihi....sorry2!


d)Tukarkan tulisan yang "nak tiru, cakap dengan saya" dengan ayat anda sendiri!;)Dah habis, tekan Save!Dia akan jadi macam ini:





e)Habis!Dah selesai!




Senangkan?.Cara-cara dia memang mudah.Macam biasa, kalau siapa2 yang
memang tak dapat buat walaupun seribu kali(dahsyat uh), beritahu saya tapi make
sure buat dulu.Kalau tak, permintaan anda tidak akan dilayan sama sekali.Selamat mencuba!

p/s:Huda, thanks sesangat dengan hadiah dah kad raya tuh!Akak hargainya sangat!;)




25 comments :

.Hidayaah. said...

Wah,pandaila kak alyia ni.hehehe.

Skittles said...

mana kakak dpt url blockquote.kte x dpt la..

Aida Nursheila said...

pandainye kak alyia ni :D
thumbs up !

Skittles said...

x boleh pon

Skittles said...

akak tolong kte! kte dh buat brape kali pon x tau masih x dpt lgy T_T

Cupcake Najwa said...

akak...tak boleh pon...

.: hamizah :. said...

xbleh pon..

.: hamizah :. said...

xbleh pon..

.: hamizah :. said...

xbleh pon..

alyiafarzana said...

.Hidaayah., hihihi, mana ada sangat, sikit adalah...hahahahaha...gurau jerk!

alyiafarzana said...

Skittles, pergi dekat sini, http://nurulbalqis.blogspot.com/2009/09/113-tutorial-blockquote.html .Situ ada tutorial blockquote uh.Yang pasal disable right click uh, cuba try beberapa kali.Kalau tak dapat jugak, ym dengan saya!

alyiafarzana said...

Aida, akak tak pandai sangat cuma nak kongsi ilmu!Hihii....
Thanks!

alyiafarzana said...

Cupcake Najwa, Cuba try lagi dan lagi dan lagi, kalau tak dapat, ym dengan akak!

alyiafarzana said...

.: hamizah :. un sama k!

uNIqIKA said...

TAK BLEH PON.. kena jarak byk mana?

uNIqIKA said...

DAH BLEH PON.. YAHOO.. THANK YOU..

alyiafarzana said...

Okey Uniqika!Alhamdullilah.

Skittles said...

huwawawa
x leh pon

♥Anis_Chan♥ said...

tak paham lah kak alyia...
saya ni dungu sikit lorh..

♥Anis_Chan♥ said...

tak jadi pun..

ilah said...

xjd pn dik..

:(

FaDhI~lAh =) said...

akak..tulun ajrkan...sye x paham yg kene langkau script tu la...langkau tu cmner???? maklomla saye nie blurr sikit ;p..kal0 akak ade myspace...b0le saye add dan tanye..nie e-mail saye..Dhilah_sakura97@yahoo.com..

addah97 said...

akak,masalah saya pown same mcm fadhi~lah tu...actually,sy cume tukarkan ayat yang 'klu nk tiru.....(sy pown x ingat..)'tu,saya x langkau...sebab saya pown tak faham apa maksud langkau skrip awal ngan akhir tu...

hanis gurlz said...

kak , silap code kot .. dulu kak wt kt hanis boley ..

Farah + Hanis said...

xleyh pon . :(
andand , farah trpkse remove .
:((