Tutorial: Menjadikan Youtube Sebagai Pemain Lagu

Salam2!

Semua apa khabar hari nih?Sihat?Puasa tak?Okey2 straight to the point jer, hari ini saya nak buat tutorial pasal youtube sebagai pemain lagu di blog anda!;)Ramai tanya saya macam mana nak buat(sebenarnya seorang dua jer)hahahaha......Okey2, pengajaran dimulakan....

Mula2, pergi youtube then, carik video yang anda suka.Contoh:

Demi&Selena:One And The Same

Code video atas nih(sebelah tepi, embed)

Cari:width dan height!

Contoh:width="400" height="250"(ada dekat permulaan dan pengakhiran)

Nampak kode yang telah dimerahkan?Okey, yang code tuh kena tukar kalau nak jadik macam ini:

Code yang telah diedit:

code yang mesti diedit kalau nak jadik macam atas(yg kecik):

width:"250" height:''25"

Belum habis lagi, hihihi.....Kalau korang nak tambah &autoplay=1, tengok kat bawah nih:

http://www.youtube.com/v/UFxnpJkFhAY&autoplay=1&hl=en&fs=1

Itu jer~Dah habis!Tapi tajuk dan lagu yang dimainkan tak ada, so korang kena tambah sendiri k!Faham tak?Kalau tak faham, tanya.Tapi as usual kena cuba dulu sebab belum cuba belum tahukan?Klah, bye, take care.Sebelum terlupa, nanti kalau dah berjaya buat,please inform me k!

11 comments :

saya izzah said...

xbuley pown..!

nayah :) said...

x boleh ponn :(

intan sueraya lovato said...

nak pastekan code tu kat maner kak alyia??

alyiafarzana said...

izzah, naya, cuba try sekali lagi, baca bismillah dulu taw!
Kalau tak dapat, beritahu akak!

alyiafarzana said...

intan, dekat add a gadget>html/java script k!

sara :) said...

thx alyia :)

alyiafarzana said...

Wecomed sara!

intan sueraya lovato said...

thxs kak !!

intan sueraya lovato said...

kak alyia,cuba tgk kat blog intan..jadik camner..please !!! kalau x kena,tlg inform erk..

[[anyz farhana]] said...

hye...slm knl..sye nk tnye..sye da try wat tapi kuar videonye skali...

QiQieLala said...

YESSHHH!!!!
wahh...daa b'kli2 cube bwatt...!
akhirnye b'jye jgaakkk!!!
thnx alyia!!! =)