Malay ,English or Manglish ?

assalamualaikum .
nak cerita ni #tolong tukar ke mood sedih tolong tolong .errr alyia saja buat cuak ,jangan nak terkezut sangatlah ya *wink* oh ,nak cerita ni .alyia dah lama tak buat post dalam Bahasa Inggeris ,rinduuuuu .tapi kalau alyia buat post dalam bahasa inggeris ,korang boleh terima tak ?walaupun grammar dan vocabulary dia memang tunggang-terbalik .ataupun ha ,alyia buat post dalam Manglish ?Manglish itu apa ?Manglish adalah gabungan daripada Malay + English = Manglish .nampak tak ?siap ada equation lagi tu .kalau pandai buat equation macam ni dalam add maths ,memang pastinya A+lah kan .apa pendapat korang ?asyik minta pendapat korang saja kan ?harap korang tak muaklahkan .bukan apa ,nak minta pendapat tu untuk dipertimbangkan keputusannya .

esok dah sekolah balik .sekejap jea rasa dan minggu ni merupakan minggu terakhir persekolahan untuk murid-murid sekolah .rasa sekejap saja tahun nikan ?tahun depan alyia SPM ...rasa macam tak nak ambik saja . kena sedia zahir dan batin daripada sekarang ,tak boleh nak tangguh tangguh lagi .kalau alyia ni pandai tahap genius tak apa kalau nak tunggu sampai esoknya SPM baru berubah tapi tak .jadinya kenalah buat persediaan awal awal .niat tu dah ada cuma buat tu yang masalahnya #dah boleh jadi pantun ni sedar tak sedar ,SPM esok .fuhhh memang seronok (Y) okay ,kena pergi dah ni .jumpa lagi ~ hah jangan lupa bagi cadangan .

23 comments :

Dunia Wilma said...

Bagi Wilma Malay, English or Manglish pun ok bah ^_^
Yang penting, pembaca boleh memahami apa yang Alyia cuba sampaikan...
Grammar mahupun vocabulary salah, itu belakang kira...
Yang penting adik berani mencuba...
Betul tidak :-)

hnahdy said...

bleh ja. jgn bg orang xfaham sudah la.hehe

dhiashahida said...

hallu singgah sini...:)
dua2 pun moley..janji org faham..kan?..;)

Mrs Velentine said...

lah muda lagi ek..baru 16 tahun..sama mcm adik MV

Muhammad Noor Firdaus iskandar BIn Haji Bashah said...

Hmmm kalau buat post dalam english kener lah kena pada grammarnyer, kalau x pun rojak2 pun ok aper kan? Janji orang lain faham apa yang kita sedang sampaikan betul tak?

Dak Fisha said...

alyia ni sebaya dengan adik akak. ape2 pon gdluck spm tahun depan k :)
follow blog kamu. ke 1509 :)

Babyluwifey said...

Sye rse lebih baik buat Maglish . Sbb org zaman skrg kan ske pkai bhase campur2 :)

Humaira Shamsul said...

haha, rasanya tak salah kot buat Manglish :) tapi jangan terlalu rojak sangat english tu, takut ada orang tak berkenan ;)

Intan Norhaida said...

xpe.....manglish pun manglish la....bahasa melayu pun ade bahasa pasar kn??? mcm tu juge english....:)

wisata outbound malang said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT. Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

Alyia Farzana said...

@Dunia Wilma betul tu kakak wilma ,saya setuju sangat sangat .terima kasih ya utk cadangan tu :3

Alyia Farzana said...

@hnahdy haha suka dgan statement ini (Y)

Alyia Farzana said...

@dhiashahida haha betul tu .kalau tak faham ,susah pula ya tak ?

Alyia Farzana said...

@Muhammad Noor Firdaus iskandar BIn Haji Bashah betul juga tu .saya masih lagu cuba membaiki grammar dan vocab saya :3

Alyia Farzana said...

@Dak Fisha hihi kirim salam dekat adik kakak ya .terima kasih kakak .good luck utk adik kakak juga ;)
terima kasih .

Alyia Farzana said...

@Babyluwifey hihi akan prefer this one too :3

Alyia Farzana said...

@Humaira Shamsul haaaa okay okay ,terima kasih ;)

Alyia Farzana said...

@Intan Norhaida yuppy du :3 terima kasih ya .

Alyia Farzana said...

@wisata outbound malang okay ;)

Nisa Greennnpanda said...

tulis je gne ape pun..
kalo readers setia, msti dtg bc gak ape yg alyia tulis.. ^_^

wisata bakti alam said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT. Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

Alyia Farzana said...

@Nisa Greennnpanda yupsss ,terima kasih :3

Alyia Farzana said...

@wisata bakti alam hihi terima kasih ~