Pedasss! Siapa Tahan?

Assalamualaikum.
Hello, hai, selamat sejahtera, annyeong, konnichiwa #1Malaysia Erkkk, tak masuk pun dalam 1 Malaysia, maaf maaf. Cuba tengok gambar atas tu. Ya, memang ada kaitan. Sebab topik malam ini yang Alyia pilih ialah Pedas. Apa itu pedas? Specifically Alyia refer to makanan ya. Kenapa? Sebab pagi tadi makan dekat kantin pedas gila sangat squared. Nak tambah perkataan lagi untuk menekankan 'pedas' itu, amatlah dipersilakan. Mungkin bagi Alyia saja yang pedas ataupun sebaliknya. Iyalah, bukan semua yang boleh tahan pedas ini termasuklah seorang hamba Allah ini iaitu Alyia Farzana. Alyia suka makanan pedas tapi tak boleh pedas sangat. Lidah orang Sarawak, macam itulah agaknya kutt. Lidah pun ikut orang juga, sebagai contoh lidah anak kelahiran jati Negeri Sembilan. Serius memang tahan pedas #TakTipu Buktinya adalah berdasarkan pengalaman, luas pemandangan. Tak masuk ayat tu tapi it rhymes :p Lagi satu sebelum terlupa, Alyia ada masalah gastrik. Itulah sebabnya tuan-tuan dan puan puan.

So konklusinya, korang suka makan makanan pedas tak? Sedang-sedang saja macam Alyia ke memang sangat suka makan makanan pedas? Sebenarnya, daripada segi kesihatan, tak elok sangat makan makanan pedas ni #GayaDoktor Daripada kajian yang telah dibuat di google.com, ada satu fakta or auta, korang kena tanya doktorlah ya, yang mengatakan sesiapa yang suka makan makanan pedas akan dapat ulser perut. Haaaa, terkejut? Kejap, belum habis ayat penuhnya lagi #Nervous Kalau anda memang ada masalah gastrik, memang tak boleh makan makanan pedas ni kerap sangat. Bagi yang tak ada pula, amatlah dialu-alukan untuk menikmatinya. Dah, panjang lebar Alyia explain ni, tak ada air ke? Idea mencurah-curah seperti air di sungai untuk membuat post ini semuanya hanya disebabkan kejadian di kantin tadi.

9 comments :

SMKA SHAMS said...

Wow :3 saya suka pedass :D

Anonymous said...

Wow :3 saya suka pedass :D

Mizz Nyna said...

Nyna pun suka makan pedas.. Kalau tak pedas, tak nak makan. Tak best. :D

aNieys aMiEyra said...

suke sangat makan makanan yg pedas. kalau xpedas, xsedap . Hehe ! ^^

Aenn Athirah said...

sy suka sgt pedas..tak pedas, tak best la..

Lieya Yaya :) said...

yaya pulak tak boleh makan pedas sangat , yaya ada gastrik :'(

Nurfaezah Abdullah said...

pedas mmg sedap tp jgn la yg pedas sgt. mau terbkr lidah hehe.

jom terjah: http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/

Nurul Farahizzati said...

suka... tp xnak la pedas yg rasa mcm perut nak terbakar tu.. huhu..

shafika mazlan said...

saya tak makan pedas, kalau makan pedas alamat nya setiap minit ke toilet pergi 'membuang'. sampai kan mak pesan, bila nak kawen nanti, kawen dengan orang kelantan, orang kelantan tak makan pedas! HAHA! :D